Znakovi

Anica Vučetić "Između svetova", Galerija ""Podroom" Kulturnog centra Beograda

Posle dužeg vremena, beogradska umetnica Anica Vučetić se samostalno predstavlja tokom oktobra meseca u galeriji "Podroom" Kulturnog centra Beograda izložbom "Između svetova" na kojoj je predstavila devet video radova/instalacija nastalih u protekle tri godine. Kao i obično, video radovi pripadaju jednom koncepcijskom okviru, tako da mogu da se posmatraju i samostalno, ali i kao delovi jedne ambijentalne celine u prostoru galerije.

I ovoga puta Anica Vučetić nastavlja da istražuje polje između dva sveta, onog "stvarnog" i onog "imaginativnog", onog "spoljnjeg" i onoga "unutrašnjeg". Koristeći jedinstvene postupke pri snimanju i obradi videa, ona postiže efekat pretvaranja stvarnog u imaginativno, realnog u podsvesno, oslanjajući se istovremeno i na metaforu, i na asocijaciju, i na simboliku i na alegoriju. Taj jedinstveni stil, kojim je uvek različita, a ipak prepoznatljiva, i koji se oslanja na usporavanje realnog pokreta, blurovanje (na različite načine) definisanosti likova i objekata, uz upotrebu više slojeva (lejera), omogućava joj da stvara jedinstvene vizuelne eseje i elegije koje u sebi objedinjavaju poeziju, muziku, film i likovnu umetnost.

"Za njenu umetničku praksu karakteristična je procesualnost rada koja počinje sa promišljanjem vizuelne predstave kroz scenario, scensku radnju, definisanje background-a  i svetlosnih efekata, potom kroz produkcijske poslove montaže slike i zvuka, do rada sa prostorom u izlagačkoj praksi kada u koncipiranju postavke video instalacija i ambijenata teži totalnom vizuelnom doživljaju participativnom za publiku", zapisala je Gordana Dobrić u tekstu za ovu izložbu.

Anica Vučetić je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti 1986, a magistrirala 1989. godine. Izlagala je na više od 30 samostalnih izložbi, kao i na mnogobrojnim grupnim izložbama u Srbiji i svetu. Dobitnica je nagrade 23. Memorijala Nadežda Petrović kao i Politikine nagrade iz fonda Vladislav Ribnikar (2008).

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво