Gutenbergov odgovor

Savremena srpska književnost

U prvom delu emisije predstavljamo knjigu Ivane Dukčević "Umetnost putovanja". Poslednjih godina, putopis kao žanr vraća se u našu književnost sledeći tradiciju poznatih književnika: Miloša Crnjanskog, Rastka Petrovića, Isidore Sekulić i drugih autora.

Priče s putovanja Ivane Dukčević, nastale su kao rezultat njenog dugogodišnjeg putničkog iskustva, istraživanja i saznanja o predelima čija su istorija, umetnost i kultura ostavile u autorki dubok trag.

U knjizi "Umetnost putovanja" čitamo putopise iz Japana, Turske, Irana, Italije i Španije. Ivana Dukčević završila je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu.

U SKC-u u sredu je održano književno veče "Čitanje kao način postojanja", posvećeno sećanju na prof. dr Miroljuba Jokovića. Miroljub Joković je diplomirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Odsek jugoslovenska i opšta književnost. Doktorirao je na istom fakultetu, kao i na Univerzitetu u Nansiju u Francuskoj.

Bio je univerzitetski profesor, teoretičar književnosti i književni kritičar. Autor je više značajnih naučnih monografija i studija. Dubok trag ostavio je u kulturi Raške kao saradnik Centra za kulturu "Gradac", gde je uređivao časopis za književnost, umetnost, nauku i kulturu "Raška".

Gost emisije je dr Ana Stišović Milovanović, univerzitetski profesor, književni kritičar i teoretičar.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво