Čitač

U današnjoj emisiji "Čitač" govorimo o više novih knjiga.

Kulturni centar Novog Sada objavio je roman Rolanda Orčika (1975) „Fantom komando". Orčik piše poeziju, eseje, kritiku i prevodi južnoslovenske književnosti na mađarski jezik. Ovo je njegov prvi roman nakon četiri pesničke zbirke. Od 1999. Orčik živi u Segedinu gde radi na univerzitetu. Sa Rolandom Orčikom razgovaramo o romanu „Fantom komando".

Nedavno su objavljene dve nove knjige u izdavačkoj kući Štrik: „Dvadeset stepenika i druge priče" Elije Koreje i roman Rejnalda Aranasa „Pre nego što padne noć".

Elija Koreja (1949) je portugalska književnica, piše poeziju i prozu, prevodi i predaje... Zbirka „Dvadeset stepenika i druge priče" nagrađena je književnom nagradom koja nosi ime slavnog portugalskog pisca romantizma Kamila Kaštela Branka. O knjizi Elije Koreje razgovaramo sa prevodiocem s portugalskog jezika Anom Kuzmanović Jovanović.

Rejnaldo Arenas (1943-1990) kubanski je romanopisac, pesnik i dramaturg. Među njegovim proznim delima ističe se „Pentagonija" - pet romana koji čine tajnu istoriju postrevolucionarne Kube. U fokusu naše priče o Renaldu Arenasu je roman „Pre nego što padne noć", po kome je snimljen istoimeni film.

Zoran Janković i Đorđe Bajić, književni i filmski kritičari, govore o romanu Rejnalda Arenasa.

U svom eseju Bojan Belić govori o pesnicima romantizma.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво