Riznica

Osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

"Svakako da je najznačajniji trenutak u priči o Savinom posvećenju za autokefalnog arhieriskopa patrijaršijska gramata koju je sastavio patrijarh carigradski Manojlo Haritopul: "Preosvećeni patrijarh sve vaseljene German (zapravo patr. Manojlo, prim.autora), postavih ovoga kir Savu kao arhiepiskopa svima srpskim i pomorskim zemljama, i kao vazljubljenog sina šaljem ga u svu vaseljenu, što je oblast moga svetiteljstva pravoverne hrišćanske vere, da ima oblast po mome načinu nad svim gradovima i zemljama, nad mitropolitima i episkopima i popovima i đakonima po božanstvenim pravilima, svakoga po dostojanju i sve učiti u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, i kao i mene toga svi poslušajte, koji ste u Hristu pravoverni hrišćani."(Domentijan.nav.delo,116.). Autokefalija Srpske crkve stvorila je uslove za čvršće vezivanje srpskog naroda za pravoslavni obrazac ispovedanja vere.Sveti Sava se kao arhiepiskop uputio u Srbiju preko omiljene mu Svete Gore, odakle je i započeo put stvaranja Srpske crkve kakvu danas poznajemo" (dr Dragoljub Marjanović, Filozofski fakultet u Beogradu).

U ovonedeljnoj Riznici, povodom velikog jubileja-Osam vekova autokefalnosti Srpske crkve, govorimo o tome kakve su bile crkvene i političke prilike na Balkanu pre nego što je Sveti Sava izdejstvovao autokefaliju 1219. godine u Nikeji, kakvo je bilo ustrojstvo Srpske crkve posle 1219. i kakav je širi značaj autokefalije za Crkvu i narod.

Gost emisije je istoričar dr Dragoljub Marjanović, naučni saradnik Seminara za vizantologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]