Znakovi

Biljana Tomić, Dobrila Denegri "Real Presence 2001 - 2010 - 2019"

Od 2001. sve do 2010, svake godine u Beogradu organizovan je "Real Presence", manifestacija namenjena mladim umetnicima Evrope. Autori projekta su kustoskinje Biljana Tomić i Dobrila Denegri, koje su uz pomoć umetničkih akademija širom Evrope organizovale radionice i druženja/upoznavanja mladih umetnika u glavnom gradu Srbije.

Projekat "Real Presence" pokrenut je i u nameri da simbolično označi početak novog veka i demokratskih promena nakon deset godina rata, kulturnog embarga i velike političke, ekonomske i socijalne krize. "Real Presence" bio je više od umetničkog događaja, predstavljajući jedinstveni oblik kulturnog aktivizma. Zalagao se za otvorenost i inkluziju, a počeo je otvorenim pozivom mladim umetnicima i studentima umetnosti iz različitih evropskih zemalja da dođu u Beograd, da budu "stvarno prisutni", i da tako stvore konkretne i simboličke prostore umetničkog izražavanja, razmene, solidarnosti i zajedničkog učenja. "Real Presence" je imao i svoja izdanja i na Venecijanskom i Istanbulskom Bijenalu, u Muzeju savremene umetnosti "Castello di Rivoli" u Torinu, a povezao se i sa evropskim bijenalom "Manifesta".

Tih devet godina delovanja ove međunarodne umetničke radionice pretočeno je u publikaciju koja je predstavljena 7. marta u Muzeju moderne umetnosti (MUMOK) u Beču, potom i u Milanu, a danas u 12 časova u Kulturnom centru Beograda. Samoj promociji prethodilo je niz aktivnosti (simpozijum, predavanja, radionice), kao svojevrsno simbolično podsećanje na sve ono što se dešavalo u okviru programa "Real Presence".

Gošća emisije biće Dobrila Denegri, koautorka projekta "Real Presence".

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи