Rečeno i prećutano: Srpsko turski tok

Od Bosfora do Kalemegdana

Kada je pred kraj Prvog svetskog rata britanski premijer Lojd Džordž pozvao Beograd da se pridruži okupaciji, konačno poražene Turske, predsednik srpske Vlade Nikola Pašić odgovorio je povratnim telegramom u kome je pisalo: "Srpski i turski narod izravnali su svoje račune 1912. za vreme balkanskog rata. Od tog vremena oni mogu da budu samo prijatelji!"

Kopiju ovog telegrama Pašić je tajno poslao u Anadoliju Mustafi Kemalu, tada još uvek samo pobunjeniku, na koga je bačena fatva u sopstvenoj zemlji. Ovaj "otpadnik" je pet godina potom promenio istoriju iste te zemlje i postao prvi predsednik Republike Turske.

Prepiska Pašića i Kemala Ataturka najavila je dugu etapu srpsko turskog prijateljstva. U narednih sto godina, odnosi dve zemlje prošli su kroz različite faze uspona i padova. Predstojeća poseta aktuelnog turskog predsednika Erdogana Beogradu trebalo bi da simbolizuje krunu obnovljenog prijateljstva. Iza nje se kriju kompleksni ekonomski, politički i strateški interesi. Upravo o njima za Rečeno i prećutano govore iskusni diplomata Vladislav Jovanović, dugogodišnji novinar i dopisnik iz Turske Vojislav Lalić i istoričar i politički analitičar Nemanja Starović.

Autor emisije Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво