Hram

Religija u doba rijalitija

Zašto govoriti o rijaliti programima kad postoji, rekli bi neki, daljinski upravljač - promeniš program, a cinik bi dodao - i baš te briga što tamo nekih milion, dva, tvojih sunarodnika, upravo, bez daha, sa potpunom posvećenošću uranja u živote raznih rijaliti aktera.

Šta su rijaliti programi, šta ih karakteriše i da li je kod njih, kulturološki gledano, problematičan format ili sadržaj, šta ih generiše?

Ovakvi programi nisu specifikum samo Srbije, okruženja, oni su globalna priča, jer se rijaliti "život" uvlači i u zajednice od kojih bi se to najmanje očekivalo. Na primer, u Maleziji, koja je veoma tradicionalna i većinski muslimanska zajednica, a sve uz pomoć i subvencije državnih institucija, odvijao se rijaliti program pod nazivom "Mladi imam", a glavna nagrada za pobednika je bila mesto imama u nekoj uglednoj džamiji. Doduše, i mi smo bili svedoci učešća pravoslavnog sveštenika u jednom od naših rijaliti programa pod izgovorom da posrnule duše vrati na pravi put.

U situaciji kada svaki argument kulture gubi bitku sa zakonima tržišta, novca, masovnosti, postavlja se pitanje kako destrukciji ponuditi konstrukciju. Šta o ovoj pojavi ima da kaže hrišćanstvo? O religiji u doba rijalitija, u današnjem Hramu razgovaramo sa dr Vukašinom Milićevićem, docentom Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво