Antikoteka

Frotola

Jedna od važnih muzičkih formi koja je dala veliki zamah razvoju italijanske muzike u doba renesanse bila je frotola i njoj je posvećena današnja emisija.
Mada je reč o žanru popularne muzike, u frotoli se kriju klice mnogih postupaka koji će postati značajni i čak ključni za budućnost muzike. Ovaj svetovni muzički oblik, najčešće ljubavnog sadržaja, karakterističan je za kraj 15. i početak 16. veka u Italiji i to za njene severne krajeve - Milano, Veronu, Feraru, Veneciju i naročito Mantovu, gde su na dvoru Gonzaga radili najveći majstori ove vokalno-instrumentalne forme.
U rubrici „Antikoskop" govorimo o istorijski značajnom poduhvatu jednog od najvećih umetnika u svetu rane muzike, belgijskog kontratenora i dirigenta Renea Jakobsa, koji je 2013. godine svetu ponudio specifično tumačenje Pasije po Mateju Johana Sebastijana Baha. On je poželeo da rekonstruiše iskustvo koje su slušaoci u Crkvi Svetog Tome u Lajpcigu imali u Bahovo vreme i 2013. godine predstavio je jedno od najuzbudljivijih izvođenja ove čuvene kompozicije.

Emisiju uređuje i vodi Bojana Žižić.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара