Hipokratija

Kiseonik je život

Gost emisije biće primarijus dr Miodrag Živković, specijalista pomorske medicine i ekspert za hiperbaričnu i podvodnu medicinu.

Hiperbarična komora je zatvoreni prostor u kome je povišen pritisak u odnosu na normalni, koji iznosi 1 bar. Porastom pritiska u komori ubacivanjem 100% čistog kiseonika iz posebnih boca, postiže se simulacija podvodnog ronjenja na većim dubinama. Hiperbarične komore naširoko se primenjuju u medicini, pri čemu je pritisak u komori od 0 do 3 bara, ali i u naučnom i istraživačkom radu, trenaži ronilaca i kod dekompresionog sindroma ronilaca i kisenskih radnika.

 

Na prostoru bivše SFR Jugoslavije, nakon Drugog svetskog rata, prva hiperbarična komora bila je smeštena u Institutu za pomorsku medicinu ratne mornarice JNA u Splitu 1969, u kome se kasnije specijalizovao i u njemu radio i naš današnji gost. U Beogradu je 1974. godine pri KBC Zemun osnovan prvi Hiperbarični centar u Srbiji pod rukovodstvom dr Nikole Dekleve, da bi 1994. Beograd dobio i prvi Zavod za hiperbaričnu medicinu.

 

Emisiju priprema i vodi Momčilo B. Đorđević.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се