Kako slušati muziku?

Ovog meseca gošča ciklusa KAKO SLUŠATI MUZIKU je muzikološkinja Dr Tijana Popović-Mlađenović koja će nam govoriti o tome kako ljudski rod čuje i sluša muziku, odnosno, kako muzički misli.

Ona već desetak godina istražuje odnose između muzike i viših nervnih delatnosti, kao i muzike i društva, i svoja otkrića je objavila u studiji „Procesi panstilističkog muzičkog mišljenja". Tu, na osnovu saznanja neuronauka, psihologije muzike, muzičke teorije i muzikologije, zasniva vlastitu teoriju o tome kako čovečanstvo muzički misli i kako se to mišljenje ostvaruje kao komponovanje, izvođenje i slušanje muzike bilo gde u svetu i bilo kada u njegovoj istoriji. Otuda i panstilizam u naslovu ove studije, jer se Tijana Popović-Mlađenović bavi vezama između muzike i čoveka koje su fundamentalne, pa su zato panstilističke - mogu se otkriti u svakom muzičkom stilu i žanru kroz istoriju čovečanstva. Ona, takođe, postavlja tezu da je ključna forma i ključni metod stvaralačke muzičke imaginacije - fantazija, neobična muzička vrsta koja je, pod ovim imenom, a tokom četiri veka, od renesanse do početka 20. veka, podrazumevala najrazličitije formalne i sadržajne obrasce, ali je još izrazitije je te obrasce kršila i menjala.

Urednica ciklusa i sagovornica Tijane Popović-Mlađenović je Zorica Premate.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво