Znakovi

ArtSample: Sanja Ćopić

U nastavku serije razgovora ArtSample, u Galeriji Remont, posvećenih mladim umetnicima, 9. septembra su predstavljene Sanja Ćopić i Jelena Pantelić. Mlade umetnice su kroz razgovor s publikom pričale o sopstvenoj umetnosti, uticajima, ali i o drugim umetnicima, kao i o fenomenima današnjice.

Sanja Ćopić pripada generaciji mladih umetnika koji ne čekaju da im država pruži šansu ili im nešto (atelje, sredstva) dâ. Oni veoma pragmatično pristupaju životu i okruženju, te sami donose odluke o sebi i svojoj umetnosti. Bez obzira da li bavljenje umetnošću shvatali kao hobi, dok imaju stalan posao od 8 do 5 (čime se upravo Sanja bavila na izložbama u Galeriji Doma kulture "Studentski grad" i "Umetničkom prostoru U10" 2018. godine) ili im je ona koridor ka internacionalnoj paradigmi, mladi umetnici su veoma svesni sveta koji ih okružuje i pravila koja u njemu vladaju, a koja će oni kritikovati ali i istovremeno koristiti na dijametralno suprotne načine kroz svoje stvaralaštvo.

U fokusu istraživanja Sanje Ćopić je identitet, razmatran u okvirima fenomena druge decenije XXI veka, a to se pre svega odnosi na načine prezentacije sopstvenog "ja" u umreženom svetu i percepciji publike. Za Sanju Ćopić je publika i ona u galerijama i ona na YouTube-u. Zbog toga je video njen glavni izražajni medij i to stilski, pa i tematki prilagođen zakonitostima socijalnih mreža. Posmatranjem tih njenih kratkih video radova nismo sigurni da li je reč o satiričnoj/ciničnoj kritici tih vrsta komunikacija (influenseri, blogeri, itd.) ili apologetika novim (sveprisutnim) sadržajima i predstavljanjima.

Sanja Ćopić je završila master studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Mrđana Bajića. Na prvoj godini studija dobila je nagradu za najbolji portret, a na poslednjoj nagradu "Perspektive" koju dodeljuje "Šok zadruga". Takođe, pobednica je konkursa za video umetnost "Telo kao režim". Učestvovala na 25 grupnih, a organizovala je i dve samostalne izložbe.

Gost emisije će biti Sanja Ćopić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи