Stepenik

NASILjE NAD STARIMA

U poslednjih desetak godina Crveni krst Srbije realizovao je istraživanja koja su imala za cilj da se podigne svest javnosti o starenju i starosti, ali i o nasilju nad starijima, kao i da se na osnovu prikupljenih podataka daju preporuke kako bi se unapredio položaj starih u Srbiji. U ovim istraživanjima aktivno su učestvovali psiholog Nataša Todorović i dr Milutin Vračević, koji su prošle godine dobili najveće priznanje za borbu protiv nasilja nad starima - Memorijalnu nagradu „Rozalija S. Vulf". Nju dodeljuje Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA) „osobama koje su pokazale posvećenost i vernost idealima Rozalije Vulf u prevenciji i smanjivanju nasilja nad starijima i promovisanju svesti o ovom poblemu kroz istraživanja, edukacije, javne politike ili praksu".

INPEA je 2006. godine ustanovila 15. jun kao Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba, a Ujedinjene nacije su ovaj datum 2011. uvrstile u svoj kalendar. Na inicijativu Crvenog krsta Srbije, 15.jun se kao Dan borbe protiv nasilja nad starima u Srbiji obeležava od 2007. godine.

Nataša Todorović i dr Milutin Vračević su koautori publikacija „Nasilje nad starijim osobama" - studija o nasilju u porodicama, „Uvod u starenje i ljudska prava starijih" - pilot studija o finansijskom zlostavljanju starijih, „Dobro čuvana porodična tajna - zlostavljanje starijih", „Položaj starijih na selu", „Starenje u gradovima"... Zahvaljujući nagradi koju su dobili, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević izlagaće na Međunarodnoj konferenciji u Krakovu, a Nataša Todorović će i moderirati panel diskusiju o prevenciji nasilja nad starima.

U današnjem Stepeniku o svojim istraživanjima govoriće Nataša Todorović, psiholog u Crvenom krstu Srbije.

Autor emisije je Svetlana Jajić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво