Pozitivna trema

Razgovor sa Srđanom Stanićem

Diplomirao je violončelo na FMU u Beogradu u klasi F. Jakovčić. Počeo je aktivno da se bavi ranom muzikom na Odseku za ranu muziku MŠ „Josip Slavenski" u klasi M. Ristića.

Svira violu da gamba i barokno violončelo u više ansambala: Renesans, Beogradski barok, Anonimus 4, New Trinity Baroque. Bio je i član ansambala za ranu muziku: Flauto Dolce alias „Joculatores", Parnas, Tempera Barocca, Ludus Musicus, gde se bavio srednjovekovnom muzikom...

Usavršavao se na baroknim kursevima i majstorskim radionicama u zemlji i u inostranstvu i sarađivao sa brojnim istaknutim umetnicima sa područja utemeljene istorijske interpretacije kao što su Holanđanka Antoanet Loman - barokna violina i viola, zatim lautista Majkl Filds, sopran Laura Antonaz, čembalistkinja Marija Lujza Baldasari, Predrag Novović, Divna Ljubojević i „Melodi".

Ostvario je veliki broj koncerata u zemlji i u inostranstvu svirajući muziku srednjeg veka, renesanse i baroka.
Jedan je od osnivača Centra za ranu muziku „Renesans" (avgusta 2004).

Član je Udruženja orkestarskih umetnika Srbije.
Zaposlen je u Simfonijskom orkestru RTS-a, a radi i kao profesor viole da gamba na Odseku za ranu muziku MŠ „Josip Slavenski" u Beogradu.

Autor emisije: Ana Ćirica

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]