Zlatni presek

Sandra Lakićević "Anisotropy", Galerija Doma omladine Beograda; IN MEMORIAM: Aleksandra Estela Bjelica

"Anisotropy" je projekat kroz koji mlada umetnica Sandra Lakićević preispituje opažanje svetla i vizuelne dinamike kod posmatrača, sa ciljem da izuzme kulturalni i socijalni aspekat koji unapred izgrađuje našu percepciju. Kroz seriju radova, ona želi da postigne da se opažaj bazira na primarnom konstatovanju forme, bez promišljanja o samoj liniji i oblicima. Autorka kroz svoj projekat takođe istražuje i materijale, koristeći različite vrste papira, koje ističe kao umetničke artefakte.

Od kineskih pirinčanih, do težih akvarel papira, umetnica kroz realizaciju projekta preispituje promene koje se dešavaju u odnosu na materijal i vlakna od kojih su ti papiri napravljeni. Na taj način dolazi do izgradnje forme, ali i do njenog dekonstruisanja.

Sandra Lakićević je osnovne i master studije završila 2012. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, da bi školovanje nastavila na "LUCA School of Arts" u Briselu, gde je završila svoje druge master studije iz oblasti vizuelnih umetnosti. Izložba u Domu omladine joj je treća samostalna izložba.

IN MEMORIAM: Krajem avgusta, nakon duge i teške bolesti preminula je istoričarka umetnosti kustoskinja Kulturnog centra Beograda Aleksandra Estela Bjelica Mladenović. Studije istorije umetnosti završila je 1993. na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 2003. godine radila je na mestu kustosa Likovne redakcije Kulturnog centra Beograda i u ovom periodu je priredila niz izložbi pojedinih autora, kao i grupnih izložbi. Društvo istoričara umetnosti Srbije dodelilo joj je 2010. godine Nagradu za najbolju autorsku izložbu koju je realizovala u Muzeju moderne umetnosti u Sent Etjenu "Razotkrivanje/Podvučeno sećanje". Jedna je od autora koji su priredili zbirku tekstova/kritičkih osvrta na Oktobarski salon "Pažnja kritika". Od 2004-te rukovodilac je Kolekcije Oktobarskog salona i inicijatorka njene digitalizacije. Kao omaž Aleksandri Esteli Bjelici Mladenović, izdvojili smo jedan deo razgovora povodom predstavljanja Kolekcije 2015. godine.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи