Riznica

Srbija u Velikom ratu 1914-1918

U današnjoj emisiji povod za razgovor sa našom gošćom dr Mirom Radojević je knjiga, rađena u koautorstvu sa profesorom, akademikom Ljubodragom Dimićem: "Srbija u Velikom ratu 1914-1918: Kratka istorija", prevedena na više stranih jezika. Knjiga koja predstavlja sintezu pribranih znanja koja baštini srpska, ali i savremena evropska istoriografija o Velikom ratu i ulozi Srbije u njemu. Knjiga razmatra prilike od Berlinskog kongresa (1878) složenim odnosima mlade države Srbije sa evropskim carevinama, Nemačkom i Austrougarskom, koje su u nastojanju za još većom moći, dobijanju statusa imperijalnih sila, težile ratu, planirale ga i na kraju izazvale neviđeno krvoproliće.

Pratimo početak Velikog rata, stanje na evropskim frontovima, velike bitke i pobede koje je malena Srbija izvojevala,odnos sa saveznicima, sazrevanje državnog programa Srbije. Povlačenje preko Albanije, svakodnevni život u okupiranoj Srbiji, uspostavljanje Solunskog fronta i prve operacije na tom ratištu, velike ratne pobede iz 1917. i 1918. godine. Sagledavamo ostvarene učinke politike i diplomatije, spoljnopolitičke pozicije Srbije, ulogu naše vojske u proboju Solunskog fronta, kao i proces jugoslovenskog kompromisa srpske države.

Gost ovonedeljne Riznice je dr Mira Radojević, dopisni član SANU, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Odeljenje za istoriju, sa kojom razgovaramo o povodima, vinovnicima, žrtvama, posledicama, rezultatima i ulozi koju je Srbija igrala u godinama 1914-1918. Kao pobednici u Velikom ratu, 24.i 25.novembra 1918. godine, Srem, Banat, Bačka i Baranja se prisajedinjavaju Kraljevini Srbije, a 26.novembra Velika narodna skupština Srpskog Naroda u Crnoj Gori (Podgorička skupština) donosi odluku o zbacivanju kralja u izgnanstvu Nikole II Petrovića i dinastije Petrović-Njegoš u korist dinastije Karađorđević i time se prisajedinjavaju Kraljevini Srbije.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се