Znakovi

Biljana Ćirić "Šta kustosiranje može/treba da bude?"

Novi (drugi) ciklus međunarodnog kustoskog kursa "Šta kustosiranje može/treba da bude" okupio je učesnike iz desetak zemalja iz celog sveta, koji će provesti tri meseca u Beogradu, a nakon teorijskog dela, koji se sastoji od radionica i javnih predavanja mentora, predstaviće se i sami izložbom.

Cilj kursa "Šta kustosiranje može/treba da bude" jeste da se kustoska praksa razmatra unutar regionalnih specifičnosti, ali i da se obogati međunarodnim iskustvima kroz prakse izlaganja na teorijskom i praktičnom nivou. Među učesnicima ovogodišnjeg ciklusa našli su se kustosi i umetnici iz Australije, Brazila, Kazahstana, Rusije, Kirgistana, Velike Britanije, Nemačke, Bugarske, Poljske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pokretač projekta, nezavisna kustoskinja Biljana Ćirić, koja živi i radi u Šangaju, ukazala je da ovogodišnji ciklus predstavlja kontinuitet u radu, uz nadu da će i ove godine kurs ojačati novu generaciju kustosa i stručnjaka, pomažući im da prikupe dodatna znanja i uspostave nove mreže i partnerstva kroz program.

Pored Centra za promociju nauke, programi će biti održavani i na drugim lokacijama, među kojima su Muzej savremene umetnosti, Muzej afričke umetnosti, Italijanski institut...

Prvo javno predavanje na temu "Izložba kao jezik/prostor/činilac protivrečnih ideja, formi i iskustava" održao je 6. septembra u Salonu MSU kustos bečkog muzeja "Kunsthalle" Luka Lo Pinto koji je predstavio svoju praksu kroz različite uloge kustosiranja, pisanja, istraživanja, organizovanja izložbi i objavljivanja knjiga, usredsređujući se na određen broj projekata koje je organizovao unutar i van raznih institucionalnih okvira.

Gošća emisije je Biljana Ćirić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво