Čitač

Današnje izdanje emisije "Čitač" u znaku je poezije.

U Beogradu je prošle nedelje boravio ruski pisac ,Sergej Aleksandrovič Zavjalov (1958) i predstavio svoju zbirku "Melika" u izdanju "Povelje" iz Kraljeva. Knjigu je prevela i pogovor napisala Mirjana Petrović-Filipović.

Sergej Zavjalov počeo je da objavljuje poeziju početkom osamdesetih XX veka. Bio je član alternativnog saveza pisaca u Lenjigradu, po imenu "Klub - 81". Prvu zbirku pesama "Ode i epode" objavio je 1994. a kasnije i brojne druge knjige. Dobitnik je najprestižnije ruske nagrade za književnost - "Andrej Beli" u kategoriji poezije.
Gost emisije Čitač je Sergej Zavjalov.

Ostajemo u svetu pesništva i predstavljamo kanadsku književnicu, En Karson (1950) i njene dve knjige pesama objavljene kod nas: "Kratka slova" ("Povelja" Kraljevo) i "Lepota muža" (Kulturni centar Novi Sad)

En Karson je pesnikinja, esejista i prevodilac. Objavila je osamnaest knjiga i dobitnica je više značajnih nagrada. Prva je žena kojoj je dodeljena jedna od najvažnijih pesničkih priznanja za poeziju pisanu na engleskom jeziku - nagrada "T.S. Eliot" za knjigu "Lepota muža".

O pesniikinji En Karson razgovaramo sa prevodiocem, Alenom Bešićem.

Čućemo i esej Bojana Belića o američkoj pesnikinji, Emili Dikinson.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво