Riznica

Mitovi srpske istorije

"Svaki narod, pa i naš, pored ostalog, oduvek je težio tome da uspostavi ili, tamo gde je to smatrano potrebnim, obnovi vremenom iskidane niti istorijskog, kulturološkog, jezičkog, identitetskog, verskog ili državotvornog kontinuiteta. Ta i takva potpuno razumljiva potreba dovodila je u pojedinim istorijskim razdobljima do svojevrsnog nacionalno-romantičarskog buđenja ili, pak, zanosa tokom koga istoričari uočavaju ponovno oživljavanje, pa čak i otvoreno kreiranje simbolički prvorazredno važnih identitetskih i istorijskih elemenata narodne tradicije, legendi i mitova. Ovaj fenomen posebo je uočljiv u razdoblju čitavog XIX a u našem slučaju i u poslednjim decenijama XX veka. Njega je, međutim, pratila jedna, istina globalna, pojava koja se na najjednostavniji i najjasniji način može definisati pojmom-izmišljanja tradicije". (Iz knjige Dejana Ristića "Mitovi srpske istorije")

Da li se Stefan Nemanja služio zlatnim viljuškama za trpezom sa Fridrihom Barbarosom, ili su obojica jeli prstima, da li je kraljica Jelena Anžujska fracuskoga roda, da li su zvona Notr Dama odjekivala zbog pobede Srba na Kosovu polju, ili zbog nekog drugog boja, dva groba despota Stefana Visokog, kako je legenda pobedila istinu i da li je Kraljević Marko junak, a Vuk Branković izdajnik? O ovim, kao i drugim zapitanostima, iz nacionalne istorije, u rasponu od srednjeg do dvadesetog veka, u emisiji Riznica, govori istoričar dr Dejan Ristić, autor knjige "Mitovi srpske istorije".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво