Pozitivna trema

Razgovor sa Aleksandrom Jaćimovićem, dugogodišnjim članom i solistom Big Benda RTS.

Rođen je u Beogradu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu "Stanković" (klavir, kontrabas, violina) i "Josip Slavenski" (fagot), a potom i majstorsku klasu dirigovanja kod Borislava Pašćana (1978-1980). Od 1992. godine studirao je na Džez akademiji u Gracu, u klasi Karla Hajnca Miklina, potom i na Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu (1998-2003), a diplomirao je i na novoj Katedri za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu (2017). Bio je profesor na Džez odseku MŠ "Stanković" (na predmetu mali ansambli), kao i umetnički rukovodilac i dirigent Big Benda Džez Omladine Novog Sada. Od 1987. do 1993. godine bio je solista Džez orkestra RTB, a od 2001. je i zaposlen u Big Bendu RTS, gde izvodi dela klasičnog džeza, domaća dela bazirana na našem muzičkom nasleđu, kao i repertoar evergreen i filmske muzike.

Od 1989. godine je učesnik mnogih domaćih i međunarodnih festivala, a sarađivao je i sa brojnim renomiranim umetnicima, kao što su Stjepko Gut, Duško Gojković Džordž Kejbls, Džimi Kob, Alvin Kvin i drugi. Nosilac je statusa afirmisanog umetnika SFRJ (1987). U fonoteci Radio Beograda je imenovan u preko 170 trajnih snimaka, a učestvovao je i u realizaciji brojnih zvučnih izdanja Big Benda RTS, Stjepka Guta, Poslednje igre leptira, Vlade Maričića i drugih. Jaćimović je podpredsednik statutarne komisije UMUS, član SOKOJ-a i počasni član Udruženja Linijskih Pilota Srbije.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво