Čekajući vetar

Ekološki magazin

Pred kraj života nemački hemičar Justus fon Libig je rekao: "Paster je bio u pravu!", ali tada je već bilo kasno. Nemačka, a i svetska poljoprivreda, oduševljeno su prihvatile njegov izum azotnih veštačkih đubriva, odbacujući upozorenja Luja Pastera da biologiju treba ostaviti na miru. Čedo Justusa fon Libiga posle sto godina pretvorilo se u monstruma. Mnogo starije ljudsko iskustvo kaže da može bez hemikalija, pa i bez oranja. U Beogradu je gostovao dr Piter Svon, u okviru svetske turneje sa seminarom o vedskoj poljoprivredi.

Osim problema sa viškom pesticida, u Srbiji imamo i problem sa nenamenskim trošenjem naknada za poljoprivredno zemljište. Precizne podatke o tome ima Ekološki centar Stanište iz Vršca.

Od blata mogu da se zidaju i višespratnice. Zemljana arhitektura nije stvar prošlosti. O karakteristikama koje je čine dobrom i za sadašnjost i za budućnost govori arhitekta Dragana Kojičić.

Iseljavanje porodica, odlazak mladih, spora administracija, podsmevanje dobrim, ali za ukus struktura, pa i sugrađana - suviše revolucionarnim idejama, ne dešava se samo u Srbiji. Austrijski gradić Gising za dvadeset godina prešao je put od svega nabrojanog do skoro potpune energetske nezavisnosti, dobre turističke ponude i mesta gde svi rade za zajedničko dobro. Milan Radić će vam ispričati priču o Gisingu, projektu koji može da pomogne da ponešto i prepišemo.

Građani Švedske ne plaćaju vodu, gradovi dotiraju baterije za bicikle, a primarna selekcija otpada funkcioniše odlično, vođena stavom: "Mi Šveđani najbolje sortiramo otpad!" Bajkovite i manje bajkovite detalje svakodnevice opisuje Radmila Raković, koja u ovoj skandinavskoj zemlji živi skoro šezdeset godina.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.    

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво