Riznica

Tribali-istorijski najstariji poznati stanovnici Srbije

Starobalkanski narod koji je u najvećem delu poslednjeg milenijuma p.n.e. naseljavao teritoriju Srbije, u obimnoj i bogato ilustrovanoj monografiji "Tribali u arheološkim i istorijskim izvorima" Milorada Stojića, predstavljen je kroz obilje teško dostupne arheološke građe, nastale kao rezultat arheoloških istraživanja sa brojnih lokaliteta u Srbiji i severozapadnoj Bugarskoj, značajnih za rekonstrukciju geneze i razvoja Tribala. Za istraživanje bili su značajni antički istoriografski i literarni izvori Hekateja, Herodota, Aristotela, Ptolomeja (Lagovog sina) - budućeg rodonačelnika dinastije helenističkog Egipta (čiji je izdanak i Kleopatra). Antički izvori su ostavil dragocene podatke o teritoriji, karakteru, ratovima, običajima i kulturnoj tradiciji Tribala.

O Tribalima-istorijski najstarijim poznatim stanovnicima Srbije, starobalkanskom narodu koji je u najvećem delu poslednjeg milenijuma p.n.e. naseljavao teritoriju Srbije, u ovonedeljnoj Riznici, govori arheolog prof. dr Milorad Stojić, autor monografije "Tribali u arheologiji i istorijskim izvorima".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара