Čekajući vetar

Ekološki magazin

To je vaš mozak, samo brži i bolji uz pomoć kognitivnih pojačivača: "pametnih" lekova, energetskih pića, pa i aparata koji se jednostavno, bez prisustva stručnih lica, priključuju na glavu - što posebno vole ambiciozni roditelji. Više od polovine studenata, kako je pokazalo istraživanje na uzorku od tri hiljade njih sa Univerziteta u Beogradu, pred ispit pije tablete ili energetska pića. Mnogima dodatna energija treba za predavanja, pa i za žurke. Prvo energetsko piće pojavilo se u Japanu još 1962. godine. Ono o čemu se ne govori dovoljno su rizici korišćenja, a ostaju i etičke dileme, na primer da li je isto koristiti kognitivne pojačivače kao i doping u sportu? Pre nego što osudite, razmislite koliko čokolade i kafe dnevno uzimate. O tome govori Andrijana Milošević Georgiev.

Da li vam lekove prepisuje lekar ili komšinica? Možda kozmetičarka? Dolazite li u apoteku sa sopstvenom idejom o tome šta treba da uzmete u slučaju ovakvih ili onakvih tegoba? Svi znamo da se antibiotici ne uzimaju na svoju ruku, ali i dalje mnogi to rade, "prepisujući" ih i deci. Da li znate da je rizično uzimati napamet i preparate koji su u slobodnoj prodaji: kapi za nos, kapi za oči, meleme na prirodnoj bazi protiv raznih ekcema... Korisna znanja preneće vam Olivera Lazarević.

Plastična kesa rođena je u Švedskoj 1965.godine. Danas ih ima toliko da svakog sata mogu da obmotaju planetu sedam puta. Plastika je smišljena da olakša i pojeftini život. Uspela je i jedno i drugo, ali ispostavilo se da je kamata ogromna i sad, kad stiže na naplatu, plaća se životima ljudi, životinja i biljaka. Šta je čini toliko opasnom i koja su moguća rešenja?

Da li ste se nekad zapitali kolika je stvarna cena vaših farmerki? Ovo pitanje sadrži mnogo slojeva: društveni, ekonomski, ekološki - od izrabljivanja dece, proizvodnje koja drži ljude u siromaštvu, do ispuštanja toksičnih hemijskih supstanci u reke. O dokumentarnom filmu RIVERBLUE: Može li moda da spasi Planetu, govore Dragan Gmizić i Daniel Pavlić.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво