Put svile

Otkrivamo deo bogate tradicije balada i romansi ispevanih na ladinu, jeziku sefardskih Jevreja.

Termin ladino, samo je jedan od naziva koje nosi jezik koji su sefardski Jevreji poneli sa sobom, nakon što su ih 1492. godine kralj Fernando i kraljica Izabela Aragonska izgnali iz Španije i Portugala. Na ovom jeziku ispevane su mnoge pesme: njihova bogata tradicija uključuje romanse, dramatske narativne poeme, kao i kantige, lirske pesme, od kojih su najpopularnije one sa ljubavnom tematikom.

Koreni većine balada i dobrog dela kantiga mogu se pronaći u poetskoj i muzičkoj tradiciji srednjovekovne Španije, dok se moderni repertoar značajnim delom oslanja na muziku zemalja u kojima su se Sefardi naselili. Otuda su melodije koje se izvode na istočnim obalama Mediterana zapravo adaptacija modernih grčkih i turskih balada, dok su druge prevodi francuskih šansona ili italijanskih i katalonskih pesama-pričalica.

U današnjem Putu svile otkrivamo deo ove bogate tradicije ladino-pesama. Slušaćete ih u izvođenju Eti Ben-Zaken, Jasmin Levi, Fortune Žoisi, Suzan Gaete i Savine Janatu.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво