Hipokratija

Tema današnje emisije glasi: trombektomija iz mozga - metod o kome će se tek govoriti i pisati, a gost je dr Ivan Vukašinović, interventni neuroradiolog na Klinici za neurohirurgiju KCS

Moždani udar je najčešći razlog teške invalidnosti u većini evropskih zemalja i s druge strane Atlantika, u SAD i Kanadi. Ono što je najgore, on je među prouzrokovačima smrti na četvrtom mestu, odmah iza srčanih bolesti, raka i hroničnih stanja pluća, poput astme, emfizema i teških bronhitisa, ali ispred saobraćajnih i drugih vrsta nenamerno izazavanih povreda.

Moždani udari se po uzrocima dele na one koji nastaju usled prekida cirkulacije u nekom od krvnih sudova u mozgu, a takvih je skoro 90%, zatim u 10% slučajeva posledica su krvarenja iz nekog napuklog krvnog suda, a ređe (3%) nastaju zbog naprslog ispupčenja, tj. aneurizme, ili klupčastih patoloških spletova krvnih sudova na površini mozga.

Pojava moždanog udara raste sa starošću, tako da se posle 55 godine života na svakih deset godina udvostručava. U Srbiji se godišnje registruje oko 25 000 takvih slučajeva, a smrtnost je velika, što se vidi iz statistike koja govori da je od 20 umrlih osoba, jedna od onih koji su žrtve moždanog udara.

U razvijenim zemljama, srećom i u Srbiji, lečenje moždanog udara sprovodi se u novije vreme takozvanom trombektomijom, što znači da se tromb iz zapušenog krvnog suda izvlači specijalnom tehnikom uz pomoć komplikovane opreme, pri čemu su akteri tog spasonosnog čina interventni neuroradiolozi i naročito obučeni personal.

O načinu odstranjenja ugruška krvi iz krvnog suda u mozgu, u Hipokratiji će govoriti naš uvaženi gost dr Ivan Vukašinović, neuroradiolog, koji se bavi senzacionalnom tehnikom vađenja tromba iz zapušenih arterija, čime od sigurne smrti ili teške invalidnosti spasavaju žrtve moždanih udara.

Emisiju priprema i vodi Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво