Autogram

Frančesko Đeminijani: Sonate opus 5

Sonate iz zbirke "Šest sonata za violončelo i basso continuo", Frančeska Đeminijanija prvi put su objavljene u Parizu 1746. godine. Violončelo je u to vreme bilo relativno nov instrument i već je imalo mnogo pobornika među mlađim muzičarima.

Naslovna strana prvog izdanja otkriva Đeminijanija ne samo kao vrsnog kompozitora, već i teoretičara i značajnog pedagoga. Široka skala inspiracije tih slobodno pisanih sonata, lišenih bilo kakvih formula, čini ih jednim od najznačajnijih dela ovog perioda stilske tranzicije kasnog baroka. Đeminiani je zabeležio da "cilj muzike nije da pruži zadovoljsvo ušima, nego da izrazi osećanja, podstakne na razmišljanje i probudi imaginaciju..., te da nas nauči kako da usmeravamo svoje strasti".

Snimak Đeminijanijevih Sonata opus 5, koji ćete čuti u današnjem AUTOGRAMU, realizovali su 1990. godine Hidemi Suzuki, na Amatijevom violončelu iz 1570. godine, Rajner Ciperling, na violončelu Vićenca Panorma iz 1786. godine i Gaj Pensn na klavsenu Ivana de Aloa.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U AUTOGRAMU predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]