Autogram

Frančesko Đeminijani: Sonate opus 5

Sonate iz zbirke "Šest sonata za violončelo i basso continuo", Frančeska Đeminijanija prvi put su objavljene u Parizu 1746. godine. Violončelo je u to vreme bilo relativno nov instrument i već je imalo mnogo pobornika među mlađim muzičarima.

Naslovna strana prvog izdanja otkriva Đeminijanija ne samo kao vrsnog kompozitora, već i teoretičara i značajnog pedagoga. Široka skala inspiracije tih slobodno pisanih sonata, lišenih bilo kakvih formula, čini ih jednim od najznačajnijih dela ovog perioda stilske tranzicije kasnog baroka. Đeminiani je zabeležio da "cilj muzike nije da pruži zadovoljsvo ušima, nego da izrazi osećanja, podstakne na razmišljanje i probudi imaginaciju..., te da nas nauči kako da usmeravamo svoje strasti".

Snimak Đeminijanijevih Sonata opus 5, koji ćete čuti u današnjem AUTOGRAMU, realizovali su 1990. godine Hidemi Suzuki, na Amatijevom violončelu iz 1570. godine, Rajner Ciperling, na violončelu Vićenca Panorma iz 1786. godine i Gaj Pensn na klavsenu Ivana de Aloa.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво