Zlatni presek

Jovana Stokić "Performance Art", Njujork; 27. Likovna kolonija "Resava"

Najavljeni izlazak iz štampe knjige "The Bloomsbury Companion to Performance Art", samo je formalni povod da u goste pozovemo koautorku ove knjige Jovanu Stokić, istoričarku umetnosti koja već dve decenije živi i radi u Njujorku. Upravo njena delatnost (predaje istoriju umetnosti na Fashion Institute of Technology i na School of Visual Arts u Njujorku) i područje istraživanja (performans) jesu dovoljan okvir za zanimljiv razgovor. Ako se tome doda i dugogodišnja saradnja Jovane Stokić s Marinom Abramović onda je to jedna tema više za razgovor uoči velike izložbe ove umetnice u beogradskom Muzeju savremene umetnosti.

Već 27 godina, u Despotovcu, ispod zidina manastira Manasije, održava se likovna kolonija "Resava" u organizaciji Centra za kulturu "Sveti Stefan, despot srpski". Ove godine na koloniji se okupilo 12 umetnika iz cele Srbije, prema izboru selektora Slobodana Štetića, kako bi kroz interakciju jednih s drugima, kao i sa prirodom i duhovnim nasleđem ovog kraja, ostvarili umetnička dela koja ostaju organizatoru, stvarajući na taj način jedinstvenu zbirku koja danas broji više od 500 dela.

 

Iako je "zlatno" doba likovnih kolonija prošlo i mnoge se ugasile, što zbog gubitka pokrovitelja i sponzora, što zbog izmenjene prirode same umetnosti, nekoliko kolonija, među kojima je i "Resava" ipak opstaju pre svega zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca i podršci lokalnih vlasti. Inače, Likovna kolonija "Resava" je uvod u tradicionalne "Dane srpskog duhovnog preobraženja", koji se i ove godine održavaju od 19. do 28. avgusta u Despotovcu.

O koloniji govore: Vlatka Milenković, direktorka Centra za kulturu Despotovac, Slobodan Štetić, selektor, i umetnici Ivanka Živković i Zoran Todor.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво