Kontrapunkt

U emisiji „Kontrapunkt" emitujemo arhivski snimak razgovora sa prof. dr Đorđem Jankovićem (1947-2016), arheologom i jednim od najznačajnijih stručnjaka iz ove oblasti u svetu.

Janković je bio šef Katedre za srednjovekovnu arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 1997. do 2009. godine, kada mu je odbijen reizbor na ovo mesto. Srpsko arheološko društvo tada je „izrazilo krajnju zabrinutost" tvrdeći da je reč o slučaju sa političkom pozadinom, u kojem je narušeno pravo na slobodu mišljenja i slobodu naučnog rada. Da je ovako nešto moguće, ukazuje i činjenica da tada na pomenuto mesto nije izabran niko drugi, nego je ostalo upražnjeno. Stavovi dr Đorđa Jankovića postali su sporni kada je objavio knjigu o srpskim gromilama (obrednim humkama) u okolini Knina i Grahova koje datiraju iz 4. i 5. veka, dok zvanična istorija smatra da su se Srbi na Balkan doselili tek u 6. i 7. veku.

Đorđe Janković je rukovodio mnogobrojnim arheološkim istraživanjima na prostoru bivše Jugoslavije. Autor je članaka, rasprava i monografija o kasnoantičkoj i srednjovekovnoj arheologiji Zapadnog Balkana, kao i arheologiji Slovena i Srba, od interesa za razjašnjavanje etnogenetskih procesa.

Na osnovu sopstvenih istraživanja, Janković od kasnih 1980-ih zastupa teoriju o podunavskom poreklu Slovena i njihovoj autohtonosti na Balkanu i pre Velike seobe, čemu nova multidisciplinarna istraživanja daju za pravo.

Autor emisije je Biljana Đorović.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво