Gozba

EUFEMIZMI KAPITALIZMA

„Princip glasi: Nikoga se ne tiče gde i kako sam stekao svoje vlasništvo i šta s njim činim. Moje pravo je neograničeno i sveto, sve dok ne prekršim zakon."
Erih From

Ovim rečima Erih From je na pravi način odredio suštinu današnjeg kapitalističkog društva. Privatno vlasništvo je u njegovom temelju i zato je najvažnija stvar u rušenju socijalizma bila upravo privatizacija. 

Veoma važno sredstvo za postizanje tog cilja jeste i korišćenje eufemizama. Reči kapitalizam, radnička klasa, eksploatacija i tsl. u javnom govoru gotovo da su zabranjene. Tako je kapitalista postao plemeniti poslodavac, koji zapošljava narod i puni budžet. Umesto radničke klase govori se o srednjoj klasi i njenom značaju. Iako insistiranje na jakoj srednjoj klasi implicira postojanje više klase bogatih, kao i niže klase siromašnih, ali i afirmaciju klasnog društva, o tim pojmovima i implikacijama se javno ne govori.
Tranizicija predstavlja prelaz iz jednog statusa u drugi, iz jednog sistema vrednosti u drugi. To je zapravo uspostavljanje kapitalizma kao novog starog sistema. Međutim, u javnosti se to tako ne određuje, već se umesto kapitalizma upotrebljava pojam demokratije. Tako se tranzicija pretvara u prelazak iz tzv. nedemokratskog u tzv. demokratski sistem. Time se postiže cilj da se jedan regresivni put pokaže kao progresivni. Taj put je težak i bolan za narod, ali visoko profitabilan za tzv. strane investitore i vladajuću klasu.

O problemima kapitalizma i eufemističkoj terminologiji razgovaramo sa Đorđem Vukadinovićem, filozofom i urednikom časopisa „Nova srpska politička misao", u emisiji Gozba.

Autor i voditelj: dr Aleksandar Lukić  

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи