Pozitivna trema

Razgovor sa kontrabasistom Milošem Čolovićem (1998)

Ovaj mladi umetnik je sa 13 godina upisao Džez odsek SMŠ Stanković (bas gitaru i kontrabas), a diplomirao je 2015. godine u klasi Predraga Revišina. Iste godine je krenuo i na časove klasičnog kontrabasa kod Srđana Stošića, a danas je student na Muzičkoj akademiji u Gracu, u klasi Mortena Ramsbola.

Među muzičarima sa kojima je do sada sarađivao su: Stjepko Gut, Brad Leali, Frančesko Santući, Renato Kiko, Hauard Kertis, Adam Nasbaum, Dina de Rouz, Big bend RTS-a, Jelena Jovović, Sofija Knežević, Maks Kočetov, Vladimir Kostadinović i dr. Nastupao je na festivalima Jaffa Jazz u Tel Avivu, Jazz Redoute Graz, Oslobađanje, Jazz Weekend u Prilepu, Belgrade Saxperience, Bass Passion, kao i na Beogradskom džez festivalu i Pančevačkom džez festivalu.

Sa svojim sastavom, koji čine još i Andreja Hristić i Miloš Grbatinić, izvodi autorsku muziku. Trio se može čuti i kao ritam sekcija na prvom albumu Uglješe Novakovića Tales From The Past. Čolović takođe svira i na debitantskom albumu pijaniste Aleksandra Grujića GIV and Gaslight. Nastupa sa brojnim muzičarima i bendovima u Gracu i Beogradu, a u poslednje vreme glavni fokus mu je bend Common Ground, koji je oformio sa pevačicom Tanjom Filipović i saksofonistkinjom Kristinom Migel Martinez. Njegov trio je u aprilu 2016. godine osvojio prvo mesto na međunarodnom takmičenju „The Best Musical Mind", u kategoriji za najbolji ansambl, a nagrada je bila snimanje i objavljivanje njihovog prvog albuma.

Čolović je bio i jedan od deset finalista svetskog takmičenja BASS PRAGUE 2016 (uzrast: do 35 godina; kategorija: džez kontrabas). Godine 2017. dobio je Nagradu „Mihajlo Miša Blam" za najperspektivnijeg mladog džez muzičara. Proglašen je i jednim od polufinalista takmičenja u kategoriji džez kontrabasa, u okviru kongresa International Society of Bassits u Blumingtonu (Indijana, SAD), na kojem je učestvovao u junu ove godine, kao jedini Evropljanin. Selektor je i urednik festivala Oslobađanje, u čijoj organizaciji je leta 2018. koncert i radionicu održao Renato Kiko, a 2019. radionicu su održali Morten Ramsbol i Rajnhold Šmelcer.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво