Rečeno i prećutano

Na Univerzitetu u Beogradu, sve više studenata uči albanski jezik.

Nakon rata na Kosovu, Srbi nisu pokazivali interesovanje za učenje albanskog, a ni kosovski Albanci za srpski jezik. Danas, na Univerzitetu u Beogradu, sve više studenata uči albanski. Po nezvaničnim informacijama broj upisanih je gotovo utrostručen.

Motivi studenata za učenje albanskog jezika su različiti. Neki žele da budu balkanolozi. Drugi dolaze na ovu katedru jer su tu uspeli da dobiju mesto. Ima i onih, koji veruju da će im znanje albanskog, olakšati potragu za poslom uviđajući sve veću potrebu za prevodiocima i sudskim tumačima. Nije zanemarljiv ni kulturološki aspekt i želja za boljim međusobnim upoznavanjem.

Na Kosovu i Metohiji slika malo drugačija.

Tokom rata 1999. godine, katedra za jugoslovenske jezike, na kojoj se izučavao i srpski, bila je ukinuta. Današnje generacije mladih kosovskih Albanaca ne govore srpski, iako je srpski i dalje jedan od zvaničnih jezika na Kosovu.

U Medveđi, opštinski službenici su dobili nalog o obaveznom učenju albanskog jezika. Komentari različiti, mnogo pitanja i sumnjičavosti.

Poznavanje jezika kao prvi korak međusobnog upoznavanja tema je emisije u kojoj govore Ljiljana Staletović, novinar i Milena Beran, student albanologije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Čućemo i obrazloženje opštinskih funkcionera Medveđe.

Autor Dušanka Petrović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи