Pozitivna trema

Razgovor sa violončelistom Petrom Pejčićem

Rođen je 2002. godine u porodici muzičara. Počeo je da svira violončelo sa četiri godine, učio je kod Judit Niderholcer Josifoske u školi „Davorin Jenko" u Beogradu, a sada je student na Visokoj školi za muziku i dramu Feliks Mendelson Bartoldi u Lajpcigu, u klasi Petera Brunsa.

Prvi solistički koncert održao je sa devet godina u Beogradu. Posle je nastupao u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu (SANU, Narodno pozorište). Učestvovao je na Čelo festu i pohađao Majstorske kurseve kod Ksenije Janković (Nemačka), Davida Starkvedera (SAD), Jana Foglera (Nemačka,SAD), Ištvana Varge (Mađarska), Dragana Đorđevića (Srbija).

Od 2008. godine osvajao je prve nagrade i bio laureat na Republičkom takmičenju, Festivalu gudača Sremska Mitrovica , kao i na takmičenjima „Mali virtuoz", „Memorijal Dušan Protić" i „Petar Konjović". Bio je laureat i na međunarodnim takmičenjima „Aleksandar Glazunov" u Parizu (2010), „Liezen Cello Competition" u Austriji (druga nagrada 2012), „Heran " u Češkoj (treća nagrada 2011, druga nagrada 2015. godine). Sarađivao je sa SO RTS, Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički", Kamernim orkestrom "AmoroZo", orkestrom MŠ „Davorin Jenko" i Artlink orkestrom mladih talenata. Pored brojnih nastupa u inostranstvu, bio je najmlađi učesnik prestižnog festivala kamerne muzike  Moritzburg u Drezdenu, a njegove nastupe veoma pozitivno je ocenila i nemačka kritika.

Od 2014. godine je polaznik Artlink fondacije za mlade talente, u okviru koje pohađa majstorske kurseve (Jan Fogler, Ištvan Vardai), nastupa kao solista i u kamernim sastavima. U 2015. je sa Umetničkim ansamblom MO „Stanislav Binički" izveo Sen Sansov koncert u a-molu, koji je izdat na kompakt disku u časopisu Muzika klasika i nekoliko puta emitovan na Radio Beogradu. Godine 2018. je sa istim orkestrom izveo Šostakovičev Prvi koncert za violončelo i orkestar u Es-duru u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

U 2016. svirao je pred uglednim solistima i članovima Njujorške filharmonije u Njujorku, koji su ga ocenili kao jednog od najperspektivnijih mladih čelista svoje generacije. Iste godine učestvovao je na majstorskom kursu u Bernu, Na zatvaranju Artlink festivala u Beogradu, izveo je Rokoko varijacije P.I.Čajkovskog sa Beogradskim kamernim orkestrom „Ljubica Marić". U 2017. Petar je izabran za laureata konkursa Muzičke produkcije „Mladi i uspešni" i sa SO RTS izveo Koncert Eduara Laloa. Od 2017. godine stipendista je fondacije „Dr Hubner-Stiftung" iz Nemačke.

Petar Pejčić je dobitnik ArtLinkove nagrade "Najperspektivniji mladi umetnik" za 2018. godinu.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво