Znakovi

"Otisak vremena 70/∞" Galerija SANU

U godini obeležavanja jubileja Grafičkog kolektiva - sedamdeset godina postojanja - Srpska akademija nauka i umetnosti je, prepoznajući značaj ove jedinstvene institucije u nacionalnoj kulturi, organizovala izložbu "Otisak vremena 70/∞" kojom je, na umetnički i istoričarski način, prikayana uloga Grafičkog kolektiva i njegove galerije u razvoju srpske i beogradske umetnosti i kulture tokom sedam decenija.

Ovom izložbom, kroz dela iz Kolekcije Grafičkog kolektva, fokusirana je uloge Grafičkog kolektiva na doprinosu svim vrstama grafičkih tehnika, ali i dizajnerskim, likovnim, crtalačkim praksama od kraja četrdesetih do danas. 

Grafički kolektiv je 1949. godine osnovala prva generacija Grafičkog odseka Akademije likovne umetnosti: Boško Karanović, Mirjana Mihać, Dragoslav Stojanović Sip, Mile Petrović i Dragoljub Kažić, svi iz klase profesora Mihaila S. Petrova. Osnivanjem radionice/grafičkog ateljea, obezbedili su uslove za dalji rad i afirmaciju ovog medija u sredini bez velike grafičke tradicije. Godine 1952. članovi Grafičkog kolektiva su uz radionicu dodali i izložbeni prostor i time počeli s realizacijom ideje o neposrednijoj komunikaciji grafike i široke publike. Već 1951. organizovana je prva Majska izložba koja je okupila sve grafičare Srbije, i postala glavna godišnja manifestacija. Ubrzo je obrazovana i njegova kolekcija koju su autori bogatili poklanjajući svoje najbolje listove i koja danas ima oko hiljadu radova, a čiji je samo mali deo prikazan upravo na izložbi "Otisak vremena 70/∞".

Gosti Znakova biće Ljiljana Ćinkul, dugogodišnji umetnički direktor galerije Grafičkog kolektiva i Biljana Vuković, dugogodišnji profesor na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи