Rečeno i prećutano

STRAH OD KOMŠIJA

Ovih dana jedna od glavnih tema je nova Odluka o kućnom redu, koja bi u Beogradu trebalo da počne da se primenjuje od 1. jula.

Najveća novina ove odluke je pomeranje vremena za odmor koje je prilagođeno novom radnom vremenu. Umesto od tri do pet popodne, kućni red zahteva odmor od četiri do šest popodne i od deset uveče do sedam sati ujutro.

U bombastičnim naslovima i ništa manje bombastičnim tekstovima, međutim, apostrofiraju se kazne koje su predviđene ako hodate u klompama, vaša beba plače ili vaš kućni ljubimac laje ili mjauče, ako istresate mrve kroz prozoe i slično. Čini se da mediji koriste priliku da sve ono što se ustalilo kao loša navika istaknu u prvi plan, da se preterivanja poput plača bebe još više naglase i, sve u svemu, da se stanarima zgrada utera strah. Kako bi se ponašali pristojno?! Da li je zaista postalo normalno da se sa komšijama razgovara preko komunalne policije i inspekcije? Gde su nestale dobre navike da se komšije poštuju i pomažu, i da li se bahatost i nevaspitanje mogu iskoreniti kaznama, ma kolike one bile? Hoćemo li živeti u strahu od komšija koje će zvati komunalce ili ćemo, kako piše u dogovoru stanara iz novembra 1992. u jednoj zgradi u Beogradu, „ostaviti u zaborav naše nekadašnje zađevice, svađe i netrpeljivosti i prekorne poglede. Čestiti i razumni ljudi uvek mogu sve svoje nesuglasice da rasprave mirnim i dogovrnim putem...jer od nas samih zavisi koliko ćemo svi ulepšati ili zagorčati život"?

Na ova pitanja u emisiji Rečeno i prećutano pokušaće da daju odgovore Radovan Trifunov, PR Udruženja profesionalnih upravnika Srbije i Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika u Beogradu.

Autor Svetlana Jajić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво