Znakovi

Vesna Perunović "Shifting Shelter", galerija "Menjačnica" Goethe-Instituta, Beograd

Deo radova iz projekta "Shifting Shelter", kojima nastavlja da istražuje politiku/poetiku migracije, uporedo i kao lično iskustvo i kao globalni fenomen današnjice, Vesna Perunović je prikazala u galeriji "Menjačnica" Goethe-Instituta. Projekat je započet tokom njenog studijskog boravka na Malti, krajem 2017, a kao deo internacionalnog projekta Evropske unije "Risk Change".

Kroz svoju umetničku praksu Vesna Perunović kontinuirano istražuje društveno-politički relevantne teme, posebno pojmove identiteta, egzila i granica. Jedna od njenih dominantnih tema jeste granica, i kao geografski, i kao politički, i kao misaoni pojam koji u svim tim kontekstima znači ograničavanje slobode. Bez obzira na tehniku kojom se izražava, njeni radovi su koncipirani tako da budu provokativni, da skrenu pažnju publike i ukažu na problem koji ona fokusira. Tako je, na primer, u seriji "Transitory Places", s početka dvehiljaditih, performanse izvodila u javnom prostoru ukazujući na probleme migranata kroz lično iskustvo, a pre nego što je to postao globalni problem. Pored performansa, Vesna Perunović se iskazuje i kroz crtež, slikarstvo, skulpturu, instalaciju, a u poslednje vreme video i fotografiju.

 

Magistrirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a od 1988. živi i radi u Torontu. U tridesetogodišnjoj umetničkoj praksi učestvovala je, širom sveta, na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu priređena joj je 2011. retrospektivna izložba "Bez granica".

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво