Riznica

O srpskim zemljama u X veku - Raški knez Petar Gojniković

Velika državotvorna delatnost Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića, nije bila bez čvrstih temalja. U njenoj osnovi bila je već petovekovna tradicija srpske državnosti, obeležena nizom vladara i srpskih dinastija pre njega.

U desetom veku na prostorma koji su nastanjeni srpskim narodom koji je pretežno ohristovljen, ali razjedinjen u više kneževina, naziru se obrisi države koja će dvesta godina kasnije doživeti procvat za vreme dinastije Nemanjića.

Petar Gojniković, srpski, raški knez (vladao od 892. do 917) iz dinastije Višeslavića, koji nastoji da ponovo ujedini razjedinjene Srbe nastanjene u Raškoj, Bosni, Travuniji, Zahumlju, Duklji, Neretljanskoj i Moravskoj oblasti. Njegovoj težnji za ujedinjenjem suprotstavljaju se srpske velmože iz Primorja, na čelu sa zahumskim knezom Mihajlom Viševićem. Osim unutrašnjih otpora Petar Gojniković se suočava s pretenzijama Vizantije, Bugarske, Rima.

U ovonedeljnoj Riznici o prenemanjićkim vladarima i jednim od njih, Petru Gojnikoviću, raškom knezu iz dinastije Višeslavića, koji je vladao od 892. do 917. godine, njegovim nastojanjima da ponovo ujedini razjedinjene Srbe od Primorja do Moravske oblasi razgovaramo sa Biljanom Gojković, piscem istorijskog romana"Veliki knez".

Autor i voditelj Dušanka Zeković

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво