Antikoteka

Koncerti za mandolinu italijanskog 18. veka

U 18. veku u Evropi, a posebno u Italiji, jedan od veoma popularnih instrumenata bila je mandolina. Za nju su pisali brojni majstori epohe, ali većina njih je, zajedno sa postepenim izlaskom mandoline iz prakse u umetničkoj muzici, potpuno pala u zaborav. Današnja emisija je posvećena nekima od ponovo oživljenih remek-dela koncertantne muzike za mandolinu italijanskog 18. veka. Pored pravih hitova klasične muzike, kakvi su koncerti za mandolinu Antonija Vivaldija, ili koncerta čuvenog operskog kompozitora Đovanija Paizijela, moći ćete da slušate i kompozicije iz žanra malo poznatih autora.

U rubrici „Antikoskop" govorimo o najstarijim, praistorijskim muzičkim slojevima i o istraživanjima naučnika i muzičkog arheologa Džona Kenija. Ovaj škotski trombonista uspeo je da rekonstruiše niz instrumenata iz kamenog, bronzanog i gvozdenog doba, kao i iz ranog srednjeg veka, i tako otkrije zvučni svet veoma daleke prošlosti čovečanstva.

Urednik i voditelj emisije je Bojana Žižić.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво