Rečeno i prećutano: Srpska crkva u crnogorskoj državi

Poreklo sukoba

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori „uživa nelegitimne privilegije" i ubira prihode od davno „uzurpirane imovine". Ovo je stav crnogorske vlade na kome počiva temeljna ideja novog Zakona o verskim zajednicama. Tim tragom Nacrt zakona sugeriše razvlašćivanje Srpske pravoslavne crkve i svojevrsnu nacionalizaciju njene imovine.

Sprovođenje ovog plana podgorička vlada doživljava kao istorijsku stvar koja će do kraja utemeljiti kulturni i građanski identitet Crne Gore. Postoji, takođe, uverenje da je konačno pronađen „pravni način" da se relativizuje duhovna jurisdikcija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a potom sputa i njen javni i politički uticaj.

Otpor Crnogorsko-primorske mitropolije, međutim, nije ništa manji nego u ranijim sporovima sa državom Crnom Gorom. Nacrt zakona je trenutno u Venecijanskoj komisiji, a do kraja juna trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduri. Tim povodom o istorijskim uzrocima, poreklu i mogućem ishodu sukoba Srpske pravoslavne crkve i savremene crnogorske države za Rečeno i prećutano govore istoričar dr Aleksandar Raković, stručnjak za crkveno pravo dr Dalibor Đukić i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво