Pozitivna trema

Razgovor sa mladom vokalnom umetnicom Milenom Damnjanović

Diplomirala je 2017, master studije završila 2018. godine, a sada je na prvoj godini doktorskih studija na FMU u Beogradu, u klasi Violete Pančetović Radaković. Tokom studija ostvarila je brojne uspehe na takmičenjima iz solo pevanja i komplementarnog klavira, među kojima su:

Međunarodno takmičenje solo pevača „Nikola Cvejić" u Rumi (2014. godine: prvo mesto; 2015. godine: prvo mesto i laureat), Prvo internacionalno takmičenje „Radmila Bakočević" u Kragujevcu 2018. godine (laureat čitavog takmičenja i prvo mesto u petoj A kategoriji), takmičenje Srpska solo pesma u Mladenovcu (2014: prvo mesto, 2015: prvo mesto i laureat), Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović" u Beogradu (2014. godine: drugo mesto; 2015: prvo mesto; 2016. godine prvo mesto i laureat u svojoj kategoriji) i dr.

Dobitnica je Nagrade iz fonda Danica Mastilović za najboljeg i najperspektivnijeg studenta na studijskoj grupi za Solo pevanje u akademskoj godini 2015/2016, kao i Godišnje nagrade za najbolju studentkinju na studijskom programu za Solo pevanje u akademskoj godini 2017/2018, u klasi mr Violete Pančetović Radaković. Nosilac je Dositejeve stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije.

U okviru ciklusa koncerata najboljih studenata FMU i koncerata iz edicije Pobednici takmičenja „Lazar Jovanović" održala je tri solistička koncerta i koncert posvećen ruskim duetima 2017. godine u Gvarnerijusu i Galeriji „Progres". U okviru jubilarnog 50. BEMUS-a održala je koncert u Skupštini grada Beograda. Na solističkom koncertu u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti premijerno je izvela kompoziciju Ivana Jevtića. Svoj operski debi ostvaruje u ulozi dečaka iz opere „Dečak koji se ničega nije bojao" kompozitora Dimitrija Golemovića u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić". U okviru projekta Univerziteta umetnosti, prvi put nastupa na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u ulozi Rozine u operi „Seviljski berberin" Đoakina Rosinija. U dramskoj predstavi „Feliks" Darka Bajića, Milena ostvaruje svoj glumački debi na Velikoj sceni Zvezdara teatra Danilo Bata Stojković u ulozi Martinele.

Izdavajamo nastupe u Hančou i Pingu (Kina) gde je nastupila kao solista u Horu „Collegium musicum" pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, potom u Rimu u okviru OKAVA programa (OC Ars Vocalis Academy), kao i nastup u Briselu u Centru lepih umetnosti (BOZAR) u okviru projekta Rostrum gde je izvela dela srpskih mladih autora, zatim u Badenu i Rajhenau (Austrija) u okviru Internacionalne letnje akademije (International Summer Academy of the mdw), organizovane od strane Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, gde je nastupila kao solista uz pratnju orkestra Webern Kammerphilharmonie pod vođstvom maestra Vladimira Kirađijeva.

Učestvovala je na Koncertu mladih autora (KOMA) u Beogradskoj filharmoniji i na Festivalu studenata Univerziteta umetnosti (FESTUM) održanom u Skupštini grada, gde je premijerno izvela kompozicije mladih autora. Nastupila je u Kući kralja Petra u okviru koncerta studenata kompozicije, kao i na manifestaciji Mesec frankofonije, održanom u Narodnoj biblioteci 2017. godine.

U okviru ciklusa koncerata Put ka belkantu nastupila je sa Vojnim orkestrom Stanislav Binički, u Domu Vojske, 2015. godine pod dirigentskom palicom Vesne Šouc. Na koncertima studenata operskog studija nastupala je u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić" i u Skupštini grada, na Belefu 2016. godine, a zatim i na Koncertu simfonijskog orkestra i studenata operskog studija, na Kolarcu 2017. godine, pod vođstvom Bojana Suđića...

Autor emisije: Ana Ćirica

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво