Znakovi

Mileta Prodanović, Slike, Galerija Rima, Kragujevac

U kragujevačkoj galeriji Rima nove slike iz ciklusa "Ekfraze" predstavio je Mileta Prodanović, umetnik i pisac, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti i Rektor Univeziteta umetnosti u Beogradu.

Kao i u nekim prethodnim slučajevima, Prodanović inspiraciju za ovaj ciklus nalazi u hrišćanskom vizuelnom nasleđu, ovoga puta to su dve ikone Bogorodice koje se čuvaju u kolekciji Nacionalne galerije u Vašingtonu. On fokusira detalje odežde koje potom izdvaja i uveličava do velikih formata (190 dž 120 cm) i klasičnim slikarskim postupkom, koristeći akril i pozlatu na platnu, stvara (apstraktne) slike sasvim novog identiteta, kod kojih je deo celine pretvoren u novu celinu.

Ovaj postupak dr Lidija Merenik, pisac predgovora kataloga, naziva "izmišljanjem slike". Prema njenim rečima, Prodanović je od "izmišljanja istorije" iz ciklusa 80-ih i 90-ih, recentnom serijom slika "Ekfraza" stigao do još jedne, sopstvene obnove slike. "Ekfraza, ukratko, čini da putem snage priče, jezika, opisanog, vidimo opisano kao mentalnu sliku. Sada se više ne radi o tome da reči učine da vidimo, već da viđeno (naslikano) jezikom bespredmetnog ispriča fragment narativa predmetno-figuralne celine. U tom pogledu, to su do sada najzrelije, najuspešnije njegove slike, (koje možemo razumeti i kao daleki ođek Ikonoklastičkih tablica), sada sazrele, pročišćene, jednostavne kompozicije i forme.

Pričanje postupkom uvećavanja i uzimanjem zlatnog kao nosioca ritma na monohromnom drugom planu, predstavlja originalan postupak u dosadašnjem delu Milete Prodanovića. Odavno odviknut od jednosmernog pripovedanja (kako u slikarstvu, tako i u književnosti), on reverzijom smisla ekfraze kao da zatvara određeni krug stvaralačkog kretanja", zapisala je Lidija Merenik u katalogu izložbe.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво