Put svile

Marsej

U horu francuskih gradova, Marsej je nebrušeni dijamant, francuska crna ovca. Još od vremena u kojem su grčki pustolovi, negde početkom 6. veka stare ere, stigli u ovaj prirodno zaštićeni zaliv i od njega načinili trgovačku postaju, grad je bio nezavisan. Uvek je igrao samo na sopstvenu muziku i upravljao svojim razvojem, kroz prilično burnu istoriju. Ipak, uspevao je da se oporavi nakon svake nesreće koja ga je snalazila. Žila kucavica Marseja oduvek je bila trgovina, sa brodovima koji su neprestano isplovljavali i uplovljavali u luku, dovozeći usput pridošlice izuzetno šarolikog sastava.

Deo te atmosfere uzavrelog grada pomešanih kultura otkrićemo u današnjem Putu svile, uz marsejsku grupu Rasegna, koja neguje sve muzičke tradicije koje žive u ovom gradu.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 26. maj 2019, 13:41) - anonymous [neregistrovani]

brava

Odlična emisija, obožavam da slušam, ne propuštam

 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]