Visine

"Pasija devojčice sa šibicama", Dejvid Leng

Američki kompozitor Dejvid Leng je za „Pasiju devojčice sa šibicama" 2008. godine dobio Pulicerovu nagradu za muziku. Kao osnova je poslužila čuvena Andersenova bajka, koju je Leng hteo da spoji sa sopstvenim viđenjem Bahove „Pasije po Mateju". Oslonio se na mali vokalni ansambl, praćen povremeno setom tihih metalnih udaraljki, koje sviraju pevači. Ono što je autora privuklo ovoj priči, kako sam navodi, „ne leži u zapletu, već u činjenici da užas i lepota neprestano bivaju preplavljeni svojim suprotnostima. Siromaštvo devojčice je uvek stopljeno sa divnim sećanjima koja naviru, sa njenim beskrajnim nadanjem. To je vrsta naivne, dečje ravnoteže između patnje i nade. Andersen ovo priča kao vrstu parabole, povlačeći religijske i moralne veze između patnje siromašne devojčice i patnje Isusa."

U večerašnjim Visinama Lengovu „Pasiju devojčice sa šibicama" slušaćemo u interpretaciji ansambala Theatre of voices i Ars Nova Copenhagen, pod upravom Pola Hilijera.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво