Hipokratija

Zašto se sve veći broj pacjenata u Srbiji okreće privatnim ordinacijama i bolnicama?

 

Naš današnji gost dr Milan Mijović, eminentni grudni hirurg i direktor najveće privatne bolnice u Srbiji znane kao Opšta bolnica Medigrup u Beogradu, govoriće nam o principima rada privatnih bolnica u svetu i o prednostima i nedostacima takvih bolnica u odnosu na one pod kapom države. 

U Srbiji je privatno zdravstvo tj. njegov sistem različitih vidova pružanja zdravstvenih usluga na delu već 20 godina, što je relativno kratak period u kome bi se mogle videti sve njegove prednosti.

Na inicijativu predstavnika 17 privatnih zdravstvenih ustanova, još 2014. godine osnovana je Asocijacija u koju su ušle najveće bolnice, klinike, poliklinike, biohemijske laboratorije i apoteke. Prilikom osnivačke skupštine 26. septembra 2014. godine ministar zdravlja Republike Srbije dr Zlatibor Lončar istakao je da Ministarstvo zdravlja Asocijaciju privatnih lekara vidi kao adekvatnog sagovornika u rešavanju problema koji su u interesu pacijenata.

I zaista, danas znamo da u privatnoj praksi rade ugledna imena i priznati stručnjaci domaćeg zdravstva, a pored toga, privatne zdravstvene ustanove raspolažu savremenom opremom koja u mnogim slučajevima po kvalitetu nadmašuje opremu primenjivanu u državnim kućama zdravlja. Na primer, od ukupnog broja magnetnih rezonanci u Srbiji, u rukama privatnih lekara ih je dva puta više nego u državnim bolnicama. Osim toga, najmanje 25 odsto skenera koliko ih ima u Srbiji nalazi se u privatnim bolnicama.

Ono što je u neku ruku bitno, odnosi se na broj zaposlenog medicinskog osoblja u odnosu na broj pacijeneta. Taj odnos je daleko povoljniji nego u državnim bolnicama tako da se medicinske usluge obavljaju brže, bez redova koji izazivaju osećanje poniženja, i što je najvažnije - bez odlaganja. U privatnoj praksi stalno je zaposlena jedna desetina lekara u Srbiji. Asocijacija je članica grupe za pregovaranje o poglavljima EU vezanim za zdravstvo, uspostavila je partnerstvo sa Privrednom komorom Srbije, Komorom zdravstvenih ustanova Srbije, Američkom privrednom komorom, Unijom poslodavaca Srbije, NALED-om, a na međuarodnom planu član je referentnih evropskih udruženja: HOPE - Evropske federacije bolnica i EUPH - Evropske unije privatnih bolnica.

Emisiju pripremaju prof. dr Momčilo B. Đorđević i prof. dr Aleksandar Petrović.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво