Riznica

Vladarke iz dinastije Obrenovića

Devojka iz ugledne kuće Vukomanovića, udaje se, na čuđenje okoline, za vreme Prvog srpskog ustanka za jednog od vojničkih prvaka Miloša Obrenovića. Mnogi to venčanje smatraju čudnim-devojka odabrala junaka bez sopstvenog doma. U to vreme Miloš je još siromašan i živi u kući imućnog brata Milana Obrenovića. Kako je došlo do braka Ljubice i Miloša, kako teče njihov život u ustaničkim godinama? Njihovi lični i politički sukobi kako se manifestuju i koje posledice imaju, odnos prema deci, porodična prepiska pred kraj života kneginje Ljubice Obrenović, koja biva sahranjena u Krušedolu. Druga srpska kneginja iz dinastije Obrenovića, Julija, rođena Hunjadi, kneza Mihaila sreće u Beču, gde se venčavaju. Posle putovanja, vremena provedenog na imanju u Ivanki, Ugarskoj, nedaleko od današnje Bratislave. Konačno,1859. knez Mihailo, se posle dugih godina izgnanstva vraća u Srbiju kao vladar. Kneginja Julija pokušava da se što pre uključi u javni život Beograda. Pored napora da bude dostojna srpska kneginja, Julija i dosta putuje, ali, na svojim putovanjima po Evropi počinje i da se zaljubljuje, vraća, do konačnog raskida nje i Mihaila. Kneginja i prva kraljica iz dinastije Obrenovića, Natalija, rođena Keško, rusko-rumunskog porekla, svoga supruga kralja Milana, od samog početka, nije mogla da obuzda ni u čemu-od žena, kocke, do muževljeve politike sa kojom se ona nije slagala, da bi njihov zjednički život, posle niza skandala, rezultirao razvodom. Sin kraljice Natalije i kralja Milana, Aleksandar Obrenović na srpski presto dovodi Dragu, rođenu Lunjevica, udovicu Mašin,  dvorsku damu svoje majke Natalije, "prvu kraljicu Srpkinju posle Kosova", na žalost, ispostaviće se, kraljica koja nije mogla da ostavi potomstvo. Njihovi životi, kao i sama dinastija Obrenovića, završiće tragedijom u Starom dvoru, majskim prevratom, u noći 10/11, kada zaverenici ubijaju kraljevski par-Aleksandra i Dragu Obrenović. Na scenu stupa nova dinastija.

U ovonedeljnoj Riznici o vladarkama iz dinastije Obrenovića-kneginji Ljubici, kneginji Juliji, kneginji i kraljici Nataliji i kraljici Dragi govori istoričar Uroš Milivojević.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво