Vreme muzike

Gost emisije je pijanista Nebojša Maksimović

Nebojša Maksimović (1979) je sa petnaest godina primljen na FMU u Beogradu, u klasu prof. Mirjane Šuice-Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na FMU u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi sa najvišim ocenama. Magistrirao je i na Akademiji "Santa Cecilia" u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009. godine, doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji.

Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1995. i 1998.), specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu 1997, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini 1999, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA 2001. godine u Beogradu, nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu 2002. godine kao i veliki broj drugih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (uključujući i celovečernje koncerte u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom Dvoru u Banjaluci, velikoj sali "Parco della musica" u Rimu i drugim) kao i na festivalima kao što su "Bemus", "A tempo", "Dimitrion" u Solunu, "Opera Barga" i "William Walton" u Italiji itd. Nastupio je na gala proslavi 150. godišnjice Beogradskog Univerziteta 2013. godine. Godine 2015, njegova izvođenja su objavljena na cd izdanju časopisa „Muzika klasika", a 2016. godine snimio je cd „Klavirski virtuozitet" za PGP-RTS sa delima Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica.

Bio je angažovan kao demonstrator na FMU od 2002. do 2006. godine, od 2006. do 2008. godine radio je kao profesor klavira u muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu, od 2008. do 2009. godine je bio docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, od 2009. do 2012. godine je bio nastavnik, od 2012. do 2019. docent, a sada je vanredni profesor na FMU u Beogradu.

Njegov snimak sa solističkog koncerta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit 2012. godine u ciklusu emisija "Klasiku, molim" Radio Beograda 2, a 2014. i nedeljni hit sa do tada rekordnim brojem glasova u istoj emisiji.

Urednik i voditelj emisije: Ana Ćirica

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво