Kontrapunkt

U današnjem Kontrapunktu govorimo o ljubavnoj priči iz srpskog srednjeg veka koja osvaja svet!

Hiljade cvetova, od golubije sivih do tamnoružičastih, cvetalo je 1250. godine dolinom Ibra, kada je u svoju novu domovinu Jelena Anžujska stigla sa mirisom jorgovana. Jorgovani su tu posađeni po naredbi njenog budućeg supruga, kralja Uroša Prvog Nemanjića, unuka Stefana Nemanje i sina Stefana Prvovenčanog i Ane Dandolo. Bila je to oda poštovanja i nežnosti vladara Raške prema ženi koja će na prvi pogled zavoleti srpsku zemlju.

Ova jedinstvena ljubavna priča iz davnih vremena poslužila je kao neiscrpna inspiracija za pokretanje i održavanje manifestacije „Dani jorgovana", koja se tradicionalno tokom aprila i maja održava u velikom broju gradova smeštenih u dolini Ibra, a tradicija se prenosi i na Beograd.

O smislu i značaju ove manifestastacije govore:
Frederiko Mondolini, ambasador Francuske u Srbiji;
Biljana Barlovac, direktorka škole „Vuk Karadžić" iz Kraljeva, koordinatorka manifestacije „Dani jorgovana" i dobitnica specijalnog priznanja Društva srpsko-francuskog prijateljstva „Sveta Jelena Anžujska" iz Kraljeva za doprinos u realizaciji te međunarodne manifestacije 2017. godine;
Arno Gujon, humanista, osnivač i direktor francuske Nevladine organizacije „Solidarnost za Kosovo", dobitnik najvišeg priznanja srpske diplomatije „Vitez svetosavskog pacifizma", portparol MIP-a Srbije u okviru manifestacije „Dani jorgovana".

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво