Rečeno i pećutano: Dan pobede, poraz zla

Između 8. i 9. maja 1945. nacistička Nemačka "dva puta" je kapitulirala. Bezuslovna predaja najpre je potpisana u štabu američkog generala Dvajta Ajzenhauera u Remsu a potom dvadesetak sati kasnije, na insistiranje Staljina, i u razrušenom Berlinu, u komandi sovjetskog maršala Georgija Žukova.

Između 8. i 9. maja 1945. nacistička Nemačka „dva puta" je kapitulirala. Bezuslovna predaja najpre je potpisana u štabu američkog generala Dvajta Ajzenhauera u Remsu, a potom dvadesetak sati kasnije, na insistiranje Staljina, i u razrušenom Berlinu, u komandi sovjetskog maršala Georgija Žukova.

Tako je formalno završen Drugi svetski rat, prvi „totalni rat" u istoriji sveta, vođen na tri kontinenta i dva okeana. U sukobu u kome je učestvovalo više od sto miliona vojnika i šezdeset država za šest godina stradalo je više od pedeset miliona ljudi, počinjena su nezabeležena zverstva, masovna ubistva, holokaust... Svet se zauvek promenio.

Deveti maj postao je praznik - Dan pobede, ali i dan tuge i sećanja. Antifašizam je postao vrlina, univerzalna vrednost, progresivna ideologija i izrastao je u sinonim za toleranciju i slobodu. Uoči tog dana, o njegovoj simbolici i značaju za Rečeno i prećutano govore akteri i svedoci istorije: Ivan Ivanji, pisac i prevodilac, zarobljenik i logoraš Vermahta, i Jovan Radovanović, pukovnik, partizanski prvoborac i jedan od oslobodilaca Beograda.

Autor emisije je Radovan Pantović.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи