Zlatni presek

diSTRUKTURA "No Longer and Not Yet", Salon Muzeja savremene umetnosti; dr Višnja Kisić (Evropa Nostra Srbija) - izgradnja gondole na Beogradskoj tvrđavi.

U Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu umetnički par diSTRUKTURA predstavio se multimedijalnom izložbom "No Longer and Not Yet", kojom se bave promenama i novonastalim liminalnim prostorima u okviru velikog građevinskog poduhvata u beogradskoj Savamali. Ova granična zona, ili međuprostor u kome se odigrava urbana, arhitektonska ali i socijalna i politička transformacija, čita se kao mesto tranzicije, čekanja i dezorjentacije koje se vremenski nalazi između onoga što je bilo i onoga što će biti.

U svojim istraživanjima urbanog prostora,  diSTRUKTURA često prati model situacionističkih psihogeografija koje se oslanjaju na koncept urbanog lutalaštva kao strategije za istraživanje gradova. Ovakva strategija, koja nalikuje igri, u sebi sakuplja sve ono što vodi pešaka van predvidljivih putanja i uvodi ga u novu spoznaju urbanog pejsaža, sa ciljem da mapira neotkrivene prostore i manje poželjne a često veoma lične putanje. Cilj tog istraživanja je definicija odnosa u novoformiranim strukturama koje, bilo realne ili simulirane, tvore realnost savremenog života.

Druga tema je protest struke za zaštitu Beogradske tvrđave od planova gradske vlasti da izgradi gondolu (žičaru) kojom bi bili povezani parkovi Kalemegdan i Ušće. Protiv gradnje gondole svoj glas su digli stručnjaci najprestižnijih institucija kulture, od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije i Narodnog muzeja, preko Odeljenja istorijskih nauka i odeljenja jezika i književnosti SANU, do organzacija poput Evropa Nostra Srbija ili Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI). Upravo na inicijativu prve pokrenuta je peticija protiv gradnje gondole koju je do sada potpisalo preko 15 hiljada ljudi, a druga organizacija je tražila od Upravnog suda zaustavljanje radova na izgradnji gondole. I u tome je uspela, jer je Upravni sud naložio zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva. Ovaj sukob je jedinstven primer borbe struke i građana Beograda protiv investicionog kapitala, a za zaštitu spomeničkog nasleđa. Gošća Zlatnog preseka biće dr Višnja Kisić, generalni sekretar Evrope nostre Srbije.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара