Hipokratija

Neuništiva moć vere, posta i tradicije. Uskrs nam stiže.

Gost emisije je gospodin Dragomir Antonić, legendarni srpski etnolog, bivši direktor Etnografskog muzeja u Beogradu i plodni publicista. 

Kada govorimo o Božiću ili Uskrsu, najvećim hrišćanskim praznicima, bez obzira da li se praznuju iz religijskih ili tradicionalnih razloga, prvo što nam pada na um jeste višenedeljni post. Za one koji se opredeljuju samo za posnu hranu post je isceljujući i za telo i za dušu. Bar tako tvrde.

Moderna imunologija istražuje koliki je uticaj redukcije hrane na imunski sistem i koliko post utiče na neiskorišćeni regenerativni kapacitet imunskog sistema i zdravih i bolesnih ljudi, naročito pacijenata koji moraju da prolaze kroz dugotrajnu iscrpljujuću hemijsku terapiju citostaticima.

Što se tiče činjenice da dva najveća praznika ne proslavljaju svi hrišćani istog datuma, stvari su komplikovane. Utvrđivanje kog datuma će se proslavljati taj važan događaj nije bilo lako još od ranohrišćanstva. I u 20. i 21. veku bilo je više pokušaja da se utvrdi zajednički datum kada će se proslavljati pravoslavni, protestantski i katolički Uskrs. U 21. veku bile su angažovane Srpska pravoslavna crkva i ostale pravoslavne crkve, Sirijska ortodoksna, Koptska, Anglikanska i Katolička crkva, ali do formalne saglasnosti nije došlo.

O proslavljanju Uskrsa među Srbima i običajima koji uz to idu govoriće nam više naš dragi i uvaženi gost Dragomir Antonić.

Emisiju pripremaju prof. dr Momčilo B. Đorđević i prof. dr Aleksandar Petrović.  

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи