Hipokratija

Otac srpske i jugoslovenske toksikologije Momčilo St. Mokranjac

Gosti emisije su gospođa dr Danijela Đukić Ćosić, vanredni profesor toksikologije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i gospodin Slobodan Reljić, profesor na Učeteljskom fakultetu u Beogradu.

Momčilo St. Mokranjac rođen je u Beogradu 28. aprila 1899. godine, od oca Stevana Mokranjca, slavnog srpskog kompozitora i majke Marije, rođene Predić (bratanice Uroša Predića). Bio je hemičar i prvi profesor toksikološke hemije na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njegova najveća zasluga ogleda se u utemeljenju obrazovanja u oblasti toksikologije ne samo u Srbiji već i tadašnjoj jugoslovenskoj državi. Takođe, kao prodekan i dekan Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pružio je nemerljiv doprinos razvoju farmacije u našoj zemlji. Bio je „čovek od nauke", visokih ličnih i moralnih kvaliteta, izuzetno posvećen i radan, ukazujući generacijama iza sebe kako treba živeti i raditi.

Izložba ,,Momčilo St. Mokranjac, hemičar, profesor, toksikolog", otvorena 16. aprila ove godine u galeriji SANU povodom 120 godina od njegovog rođenja, široj i naučnoj javnosti na interesantan način predstavlja doprinos i zasluge ovog velikog čoveka u radu hemijskih laboratorija, osnivanju Instituta za toksikološku hemiju, nastavi i obrazovanju farmaceuta, saradnji između fakulteta i farmaceutskih udruženja, kao i bogat istraživački opus. Zbog tih i mnogih drugih aktivnosti koje je Momčilo St. Mokranjac obavljao tokom radnog veka, nagrađen je članstvom u Pariskoj akademiji farmacije i Lavoazjeovom medaljom. Izložba pokazuje da se ime Mokranjac vezuje za dva oca - jedan od njih je otac srpske muzike, a drugi je otac srpske i jugoslovenske toksikologije.

Emisiju pripremaju prof. dr Momčilo B. Đorđević i prof. dr Aleksandar Petrović.  

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво