Rečeno i prećutano: Medijski aktivizam

Novinari u političkom dijalogu

Mediji su davno prepoznati i opisani kao „krvotok demokratije". S vremenom, politička praksa i teorija pridodali su im i druge atribute poput čuvara, stuba ili garanta demokratije.

Iz ove pasivne i politički neutralne pozicije mediji u savremenom svetu sve češće uskaču u ulogu promotera ili vojnika određenih politika, ideologija vrednosnih sistema. Ovakva tendencija u Americi dovela je do situacije u kojoj svaki četvrti republikanac smatra da treba ugasiti Si-En-En, „Njujork tajms" ili „Vašington post"... To pokazuje da su mediji, kritičari Trampove politike, prepoznati kao akteri i politički protivnici.

U oskudici konstruktivnog javnog dijaloga javlja se „medijski aktivizam". Primera za to sve više je i kod nas. Otuda se postavlja pitanje gde je pravo mesto i kakva je uloga medija u političkom dijalogu. Za Rečeno i prećutano o tome govore predsednica suda časti UNS-a Ljiljana Smajlović, urednik nedeljnog izdanja „Blica" Ranko Pivljanin i višegodišnji urednik i voditelj političkih debata na RTS-u Zoran Stanojević.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво